Kubb Spel

Kubb is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Het woord "Kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken.

De regels variëren per land en regio, maar het doel van het spel is altijd om de koning omver te gooien voordat de tegenpartij dat doet. Dit, in combinatie met de grote hoeveelheid strategie die kan worden toegepast door de spelers, heeft ertoe geleid dat sommige spelers en kubbfans het spel de bijnaam "Vikings schaken" hebben gegeven.

Het spel kan binnen dertig seconden gespeeld zijn, maar kan ook uren duren. Na verloop van tijd mogen er blokken bij beide kanten weg worden gehaald voor het spelverloop. Hier zijn geen officiële tijdsrichtlijnen voor. Ook kan het worden gespeeld op diverse ondergronden, zoals gras, zand of beton en zelfs op sneeuw.

Ontstaan

Er wordt vaak beweerd dat het spel is ontstaan in Zweden tijdens het tijdperk van de Vikingen en dat het bewaard is gebleven op Gotland, maar dat schijnt een marketingverhaal te zijn van fabrikanten van het spel voor betere verkoopcijfers. De werkelijke afkomst stamt af van voor de Vikingen. De traditie in Gotland luidt dat de Vikingen het spel hebben bedacht met beenderen van veroverde stammen en daarmee tegen elkaar speelden. Er zijn volksverhalen die daarentegen wel bewijzen dat kubb werd gespeeld op diverse plaatsen waar de Vikingen zich bevonden zoals in Zweden, Schotland en Noorwegen en in het begin van de twintigste eeuw is overgewaaid uit Eurazië, maar het is nog de vraag in hoeverre de regels van toen overeenkomen met de manier waarop kubb vandaag de dag wordt gespeeld.

De Oud-Egyptenaren speelden rond 3000 v.Chr. al een spel dat veel weg heeft van Kubb. Als een van 's werelds eerste en grootste beschaving speelden zij al vrijetijdspellen zoals een gecombineerde vorm van speerwerpen en schaak wat veel lijkt op kubb nu. Toentertijd speelden alleen de elite en de rijke burgerij het spel. Uit opgravingen waar houten blokken zijn gevonden en ook menselijke botten en op Egyptische muurschilderingen was te zien dat men in die tijd al spellen met elkaar speelden. Sommige van de favoriete sporten en spellen in Egypte waren voorlopers van kegelen, boksen, Kubb, schermen met stokken en schaak. De vroege Egyptenaren speelden ook andere sporten en spellen met competitie, waaronder een vroege vorm van hockey, handbal, gymnastiek, speerwerpen en gewichtheffen. Hierin zat juist de vorm van twee tegenstanders of teams wat vandaag de dag in veel competitiesporten terug is te zien.